ÄLMHULT, Zweden, IKEA Hotell – Als ik wakker word en het laatje van mijn nachtkastje opentrek, ligt er geen bijbel op mij te wachten, maar staart een andere heilig verklaard boek me aan: de IKEA-catalogus.
Ik zie de boxspring waar ik in lig, minimalistische haakjes in de muur èn een krukje van blank hout in de hoek van de kamer. Even ben ik gedesoriënteerd: dit lijkt verdomd veel op mijn eigen slaapkamer. Dankzij de vroege oktoberzon die over de naastgelegen begraafplaats mijn kamer inschijnt – nee, geen zeezicht -, dwars door het VIVAN-gordijn, komt alles weer terug: ik ben op pelgrimage in Älmhult, in de Zweedse regio Småland, in het enige IKEA Hotell ter wereld.
“Het IKEA Hotell is een eenvoudig hotel van hoge kwaliteit en biedt je een home away from home-gevoel”, verneem ik van Chris Johnson, managing director van het IKEA Hotell. Het hotel bestaat al sinds 1964, maar werd afgelopen zomer uitgebreid en gerenoveerd.
In het stadje met 9.500 inwoners waarvan de helft IKEA-medewerker is, vind je naast het hotel ook het IKEA Museum (hier begon Ingvar Kampsted in 1958 zijn eerste winkel), een IKEA-flagshipstore, IKEA of Sweden: de designafdeling van het bedrijf, een IKEA-bank (niet van het soort KLIPPAN, maar een waar je geld leent), een IKEA cultureel centrum en een IKEA-sportclub, inclusief IKEA-spa en IKEA-bar.
Ik ben uitgenodigd voor de ‘Innovation Days’ van het bedrijf en zal alles te horen krijgen over de nieuwste uitvindingen, het designteam en krijg les in Småland-roots. Dat ik zal slapen in het IKEA Hotell, zorgt ervoor dat ik me toch een soort Sjakie in de chocoladefabriek voel.
Eigenlijk is alles wat ik in Älmhult zie aan de Zweedse woonketen gerelateerd. Ik spot LACK-tafels in de winkeletalages onderweg naar het hotel. De eerste medewerker die ik spreek werkt al sinds haar zestiende voor het bedrijf. Net als haar moeder, vader en zus.
Hotel-manager Johnson: "We hebben talloze producten van IKEA door het hele hotel staan. Het bedrijf heeft zo'n 15.000 verschillende ontwerpen, waardoor er natuurlijk ook een hoop items zijn die je niet terugvindt in het hotel."
Het hotel staat tegenover het IKEA-museum en ontvangt jaarlijks zo’n 50.000 bezoekers.
“85 procent van onze klanten zijn gasten van IKEA, de overige vijftien procent zijn toeristen of verbonden aan andere bedrijven”, legt hotelmanager Johnson uit.
De balie van het hotel functioneert ook direct als bar, aan de achterzijde.
Besefmomentje: zelfs alle lettertypes die je ziet zijn in IKEA-stijl.
Geen luxesuites, maar comfortabele kamers. Je slaapt in een Grand Lit-kamer (waar ik sliep) vanaf 102 euro.
Vooraf hoopte ik op een designhotel, eentje met kamers in een bepaald thema. Of een inrichting die aan de nieuwste seventies-trend voldoet, zoals het hippe Hotel V Fizeaustraat in Amsterdam. De kamers zijn daarentegen degelijk, simpel, maar comfortabel.
Het is het enige IKEA Hotell ter wereld. Johnson: "Er zijn geen plannen om nog meer hotels te openen."
's Morgens zie ik de IKEA-medewerkers op hun fietsjes met lunchtrommeltjes achter op hun bagagedrager langskomen. Wie aan de achterkant van het hotel slaapt kijkt uit op de plaatselijke begraafplaats.
Helemaal hufterproof blijkt het hotel trouwens niet te zijn. Het hotel is nu drie maanden open, maar mijn voorgangers hebben de lichtschakelaar van de stalamp gesloopt en een andere doet het simpelweg niet. Misschien is dit een soort van tweede test lab voor IKEA?
Op de kamer tref ik de RIGGAD, een lamp waarmee je draadloos je telefoon kunt opladen.
Op de neutrale (tikkie saaie) inrichting heeft IKEA wel wat bedacht: de gang staan kasten met accessoires om je kamer meer eigen te maken.
Op iedere verdieping van het hotel vind je een woonkamer waar je kunt relaxen, tv kunt kijken en jawel: je eigen maaltijd kunt maken in de keuken. De keukens zijn dus ook voorzien van spiksplinternieuwe pannen en andere kookwaar. Ik vraag me vooral af of er écht mensen zijn die dit doen, ik heb ze namelijk niet gezien. Net als mensen die hier tv gingen kijken.
In het hotel kom je vooral clubjes mensen tegen die aan het vergaderen zijn.
Ultieme zuinigheid: het tweepersoonsbed is maar voor één persoon opgemaakt.
Toen ik in bed ging liggen moest ik even twee keer kijken: is het deken nou zou kort? Het hotel had een enkel dekbed overdwars op het bed gelegd, want ja: de kamer was maar voor een persoon geboekt. Minder beddengoed is minder was, is beter voor het milieu èn zorgt volgens IKEA uiteindelijk voor een lagere prijs.
Gelukkig ligt er wel nog een extra deken in de kast.
Ook op kastruimte heeft IKEA bespaard.
De badkamer is des IKEA's: een waterbesparende kraan, multifunctionele zeep uit een dispenser en kartonnen bekertjes
Maar hé: geen IKEA-items in de badkamer?
Na uitvoerig onderzoek kom ik tot de conclusie dat alleen de toiletborstel door mijn Zweedse vrienden is ontworpen. Na een eerste repliek dat de spiegels, haakjes, wasbakken en lampen toch echt van IKEA zijn, en dit los staat van het veelvuldige gebruik, krijg ik eindelijk antwoord. Johnson: "De meeste IKEA-producten zijn ontworpen voor persoonlijk gebruik, niet om commercieel in een hotel gebruikt te worden. Daarom hebben we ook wat producten aangekocht, zoals de spiegel hierboven. Zo gebruiken we producten die voor de hotelbranch bedoeld zijn èn kunnen we de focus leggen op duurzaamheid. We hoeven producten dan niet zo vaak te vervangen, omdat ze zoveel gebruikt worden."
Na een lange dag een beroep doen op roomservice zit er helaas niet in.
"Je kunt zeven dagen per week eten in het restaurant en in aanvulling daarop kunnen de gasten ook hun eigen maaltijden bereiden in onze unieke woonkamers. Dankzij dit concept bieden we op dit moment geen roomservice aan", vertelt Johnson.
Eten doe je dus voor IKEA-prijzen in het restaurant.
Het ontbijt bestaat uit een prima buffet.
Zweedse Filmjölk (een soort yoghurt), vruchtenyoghurt, verschillende toppings, broodjes, groenten en diverse soorten beleg. Het ontbijtbuffet staat doordeweeks tussen zeven en negen uur klaar, in het weekend van zeven tot half elf.
Wil je toch echt de Zweedse balletjes proberen, dan kun je naar het restaurant in het museum op twee minuten loopafstand.
Een bezoek aan IKEA zonder Zweedse balletjes is niet compleet. Op aanraden van één van de Zweedse 'co-workers', zoals medewerkers elkaar noemen binnen IKEA, kies ik voor de Italiaanse balletjes. Kosten? Zeven euro. En man, die zijn inderdaad veruit beter dan de köttbullar in de winkelrestaurants. De gerechten, en dus balletjes, worden hier vers bereid en daarnaast zijn er nog allerlei traditionele Zweedse koekjes en zoetigheid te koop.
Oplader vergeten, je tandenborstel kwijt of vergeten een souvenirtje te kopen voor je kinderen? Dan kun je in de mini-shop van het hotel terecht.
Wat het IKEA Hotell het allerliefste wil? Dat jij je thuis voelt.
Helemaal gelukt, al zit ik nu wel aan mijn IKEA-taks.